Wednesday, March 08, 2006

V Hranicích nejsou hranice

Vždy, když vidím zprávy o potížích továrny na zastaralé baňaté televizní obrazovky v Hranicích na Moravě, si vzpomenu na následující text z knížky "Dílo národů" od Roberta Reicha:

Přestanou existovat národní produkty a technologie, národní korporace, přestane existovat národní průmysl. Přestanou existovat národní ekonomiky, alespoň v tom smyslu, jak je dnes chápeme. Tím jediným, co bude i nadále vymezeno státními hranicemi, budou kvalifikace a znalosti občanů. Prvořadým politickým úkolem každého státu bude vyrovnat se s odstředivými silami globální ekonomiky, které budou ohrožovat vzájemné vazby občanů: těm kvalifikovanějším a chápavějším dá ještě větší bohatství, zatímco těm méně kvalifikovaným nabídne jen klesající životní úroveň.

PS. Myslím, že tato knížka leží na nočním stolku většiny členů Liberálního institutu. Hned vedle „Bohatství národů“ od Adama Smithe...

3 comments:

akb said...

Neleží, americký liberál Reich nemá s liberálem z názvu Liberálního institutu nic společného. Liberální institut žije v devatenáctém století, Reich v jednadvacátém, to je pak těžká domluva.

Anonymous said...

akb - některé hodnoty jsou platné i když byly třeba popsány v devatenáctém století. Ani liberálové jednadvacátého století s tím nic nenadělají...

Anonymous said...

Vždy, když vidím zprávy o Hranicích ... vzpomenu si, že bych měl napsat nebo zavolat domů. A pokud se tam rozhodnu zajet, uvidím těsně před zastavením na nádraží onu obludnou továrnu.