Thursday, August 24, 2006

Nový pohled na dějiny umění

Knihu Dějiny umění: Nový pohled od Paula Johnsona budete mít buď velmi rádi (tak jako já) anebo vám bude připadat příliš subjektivně napsaná. Místo tradičního akademického stylu knih o umění (například Dějiny umění od José Pijoana) používá Johnson spíše novinový styl, a tak tak je jeho kniha plná neotřelých (někdy až agresivních) postřehů, se kterými bude řada historiků polemizovat.

Dočteme se zde například, že: "Cézanne měl vždy problém s kreslením a perspektivou", Le Corbusier "vnášel do své posedlosti entuziasmus založený na špatném pochopení teorií amerického výkonnostního experta Taylora" a Andy Warhol "nebyl ani tak velkým umělcem, ale byl svým způsobem cennou osobností".

Johnson je konzervativní a pravicový novinář (kdysi psal projevy Margaret Thacherové) a také velmi plodný autor (napsal celou řadu historických knih) a jeho pohled na svět rozhodně stojí za přečtení...

2 comments:

Unknown said...

Paula Johnsona mam rad - objevil jsem ho v levnych knihach - maji/meli tam Dejiny zidovskeho naroda, Dejiny anglickeho naroda a Dejiny 20 stoleti.

Vsechno neuveritelne tluste bichle - stejne tluste jako ctive. A za stovku!

Ted ctu jeho Dejiny krestanstvi a taky bomba. Z nejakyho duvodu mi ten jeho styl sedi.

Anonymous said...

hi . my name is ostrovan and i was wondering where does it come from... where are you from?:))