Sunday, December 10, 2006

Futurama

V září 2004 jsem napsal následující text na Geeklandii:

"Thomas J. Watson prý v roce 1943 prohlásil, že na světě je trh pro maximálně pět počítačů. Šedesát let jsme se tomuto nedostatku vize smáli, ale kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe. Počítejte s námi, kolik jich bude za pět let: 1. Google, 2. Yahoo!, 3. Amazon.com 4. eBay 5. MSN/Hotmail"

a včera jsem si přečetl tento text od Grega Papadopoulose (CTO Sun Microsystems):

"THE WORLD NEEDS ONLY FIVE COMPUTERS
And, no, I'm not paraphrasing something that I bet Thomas J. Watson never uttered in 1943 anyway. But he should have because, ultimately, he might turn out to have been right.
Let's see, the Google grid is one. Microsoft's live.com is two. Yahoo!, Amazon.com, eBay, Salesforce.com are three, four, five and six. (Well, that's O(5) ;))"


Zdá se, že některé trendy začínají být po 60 letech jasné úplně každému a to naprosto nezávisle. Nemyslím si totiž, že Greg někdy četl Ostrovana nebo Geeklandii...

Monday, December 04, 2006

Fly OK, Fly CSA! Part I.

"Fly OK, Fly CSA" býval v sedmdesátých letech reklamní slogan Československých aerolinií. Význam slova OK se od té doby posunul - "OK flight" nyní znamená "Not a great flight" a podobné je to i s našimi aeroliniemi. V ČSA jsem začal pracovat hned po škole, letadlem cestuji víc než většína populace a téma "strategie ČSA" mě vždy zajímalo. Již delší dobu se chystám o možných strategických volbách napsat a dnes začnu první částí:



Michael Porter ve své knize "Competitive Strategy" píše, že každá firma má prakticky tři možné strategické volby: differentiation, cost leadership a focus a tyto strategické volby se nedají kombinovat. Pojďme tedy aplikovat "Competitive Strategy" na situaci ČSA:

1) Differentiation: "Klasické aerolinie" s rozsáhlou a navazující sítí letů včetně dálkové flotily. Hlavním odlišením od konkurence je pokrytí světa nebo jeho části (Severní Amerika, Dálný Východ...)
2) Cost leadership: "Low-cost airline" s regionálním dosahem nebo charterové aerolinie zaměřené na středoevropské turisty
3) Focus: Soustředění na úzký segment trhu asi není možnou strategií ani teoreticky. Napadá mě třeba segment lidí, kteří mluví pouze česky a kteří ocení česky mluvící palubní personál. Je ale jasné, že nejde o dostatečně velký segment.


Strategie číslo jedna znamená víceméně setrvalý stav. Bohužel se ale změnilo prostředí, ve kterém ČSA podnikají, a tak je podle mě stále více zřejmé, že tento scénář bude muset management opustit. Klasické aerolinie jsou pod tlakem nízkorozpočtových aerolinek a vydělávají na obchodních cestujících, kteří vyžadují možnost návaznosti mezi regionálními a dálkovými lety a jsou ochotni za to zaplatit. Bohužel takovou klientelu ČSA nemá - dálková business třída má úroveň spíše Travel Plus třídy BA a o demografickém profilu cestujícího ČSA nejlépe vypovídá letáček, který je přiložen ke každé pokrývce (i v business třídě): Před vystoupením z letadla ponechte laskavě deku na vaší sedačce... A tak business cestující asi cestu k profitabilitě neznamenají a bylo by zbytečné rozšiřovat dálkovou flotilu a možná i současnou udržovat.

Další možností strategického odlišení by mohl být důraz na Prahu jako regionální hub. Bohužel do Prahy létá tolik jiných regionálních společností, že nemůžeme mluvit o "differentiation". Strategii číslo jedna můžeme tedy vyškrtnout...