Wednesday, November 22, 2006

In the right place at the right time

Nedávno jsem si přečetl zajímavý článek od bývalého prezidenta Harvardské university Larryho Summerse. Summers zde argumentuje, že globalizace je prospěšná pouze pro dvě naprosto odlišné skupiny:
  1. chudé země, a to zejména Čínu, kde se životní úrověň zvedla pro poměrně velkou skupinu lidí více než 100x během 30 let
  2. lidé a země s existujícími investicemi do oblastí, kde globalizace přináší velké zisky: finanční instituce, nerostné bohatství a výroba v oblastech s levnou pracovní silou (UBS, Shell, Tata Group...)
Summers si ale také myslí, že všichni ostatní (Porýní, Mexiko, Latinská Amerika nebo východní Evropa) na globalizaci spíše prodělají. A do východní Evropy pro něj určitě patří i Česko a tak by naším cílem mělo být co nejrychleji se posunout do skupiny 2.

A o tomto posunu (nebo spíše o přání se posunout) bude příští týden workshop konference časopisu Inside. Název je Příležitosti a hrozby v českém IT byznysu a její autor Petr Koubský přípravil pět scénářů možného vývoje globálního i českého IT. Já osobně si myslím, že v budoucnu nás čeká přinejlepším varianta s názvem "Pořád stejně", ale přesto se moc rád této diskuze zůčastním a povedu jednu z diskuzních skupin. Pokud máte zájem se přidat, tak tady je odkaz na registraci.

No comments: